Haber

YSK Başkanı Yener: Oyların devri prosedür gereği mümkün değil

YSK Lideri Yener: Oy devri prosedür gereği mümkün değil

Yüksek Seçim Heyeti (YSK) Başkanı Ahmet Yener, “Türkiye’de seçim sistemi yıllardır gayet oturmuş ve düzenli bir şekilde işliyor. prosedür gereği ‘A’ partisindeki oyları ‘B’ partisine devreder.”

YSK Lideri Ahmet Yener, 14 ve 28 Mayıs’ta yapılan seçimleri çok fazla sorun yaşamadan başarıyla gerçekleştirdiklerini söyledi. Yener, “Deprem bölgesinde seçimlerin nasıl yapılacağı konusunda kamuoyunda şüpheler vardı. Kurulumuz, deprem bölgesinde il ve ilçe seçim kurullarımız özverili bir çalışma ile gerekli tedbirleri alarak seçimlerin yapılmasını sağladı.” sağlıklı ve düzenli bir şekilde. Özellikle ikinci tur Türk demokrasisinin hayatında ilk kez gerçekleşen bir süreç oldu.”

‘İKİNCİ TURDA ARTIŞ YAPAN TEK ŞEHİR TUNCELİ’ Dünyada yapılan seçimlerdeki oranlar dikkate alındığında temel tıp ve ikinci türe katılım oranının yüksek olduğuna dikkati çeken Yener, “Bu da Türk insanının ne kadar başarılı olduğunu gösteriyor. demokrasiye inanıyorum yüzde 3 iki tipin ortası yaklaşık düşük bir katılım var bunun sebebinin ne olduğunu net bir şekilde ifade etmemiz mümkün değil ikinci turda katılımın arttığı tek il tunceli oldu İlimizde ilk tura yüzde 87,36 katılım olurken, ikinci tura yüzde 87,47 katılım gerçekleşti.İkinci tura yüksek oranda da olsa katılım oldu.Gümüşhane’de ilk ilaca yüzde 82,97 ve birinci tura katılım yüzde 82,97 oldu. İkinci cinsiyette yüzde 81,02 gerçekleşti ve burası düşüşün en az olduğu il oldu. “SEÇİM SİSTEMİ OTURUMLU BİR AÇIKLAMA ŞEKLİYLE ÇALIŞIYOR” Seçim sürecinde kamuoyunun olabildiğince bilgilendirildiğini belirten Yener, ” Seçim güvenliği konusunda kamuoyunda oluşan yanılgıların sebebini YSK olarak tespit etmemiz ve değerlendirmemiz mümkün değil. Ancak Türkiye’de seçim sistemi yıllardır köklü ve sistemli bir şekilde işliyor. Seçimlerin başından sonuna kadar tüm veriler, seçmen listelerinin askıya alınmasından askıya alınmasına kadar siyasi partilerimiz ile paylaşılmaktadır. Bu seçim sürecinde, seçim listelerinin askıya alınmasından askıdan kaldırılmasına kadar 24 siyasi partimiz ile paylaşıldı. Bu süreçte siyasi partilerimizden seçmen listelerine herhangi bir itiraz gelmemiştir. Bu, seçim güvenliği açısından değerli bir veri ve adımdır. Bire bir oy kullanma gününde siyasi partilerimizin temsilcileri yasal düzenlemelere uygun olarak sandık başında bulunmaktadır. Vatandaşlarımız yasal mevzuata uygun olarak oy kullandıkları sandıklarda oy sayım süreçlerini izleme ve gözlemleme imkanına sahip olmaktadır.” Yener, il ve ilçe seçim kurulları ile YSK’ya başvuracağını belirterek, “Dolayısıyla seçimde oyların yanlış sayılması veya ‘A’ partisinden ‘B’ partisine devredilmesi söz konusu olamaz” dedi. YSK’ya gelen ilk verilerin, kır-kent ayrımı gözetmeksizin seçmen sayısı ve sayılan okulun İlçe Seçim Kurulu’na yakınlığı ile ilgili olduğuna dikkat çeken YSK’de yerel seçimler öncesi hazırlık sürecinin başladığına dikkat çekildi. 1 Ocak’ta yapılması beklenen yerel seçim takvimi 1 Ocak’ta başlıyor. 28 Mayıs 2023 tarihinde sona eren ikinci tip Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından yerel seçim hazırlıklarımıza başladık. Öncelikle yerel seçimlerle ilgili yasal değişiklikleri görüşeceğiz, ilgili kurumda yapmamız gereken düzenlemeleri ortaya koyacağız, ve genelgelerimizde ilgili düzenlemeleri buna göre yapmaya başlayın.”

Yener, yurt dışında artık elektronik seçim sisteminin yasal olarak mümkün olduğunu belirtiyor; ancak şimdiye kadar hiç kullanılmadığını belirtti. Yener, “Benim şahsi niyetim Türkiye’nin eninde sonunda elektronik oylama sistemine geçeceği yönünde. Bu önümüzdeki seçimde mi yoksa iki üç seçimden sonra mı olur ama bu bir gün mutlaka olur. Bu şekilde bir irade ortaya çıkarsa, Yüksek Seçim Kurulu buna göre hazırlıklarını yapacak, elektronik ortam için gerekli tedbirleri alacak ve bu uygulamayı başarılı bir şekilde yürütecektir.”

bayrampasa-ajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu