Haber

Yeni Zigana Tüneli’nin açılmasıyla Zigana Geçidi sessizliğe büründü

Trabzon-Gümüşhane karayolu üzerinde Yeni Zigana Tüneli’nin açılmasıyla Türkiye’nin ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun tüneli olan binlerce aracın geçtiği Zigana Geçidi sessizliğe büründü.

2×14,5 kilometre uzunluğu ile Türkiye ve Avrupa’nın en uzun, dünyanın ise üçüncü en uzun tüneli olan Yeni Zigana Tüneli’nin çift tüp olarak 3 Mayıs’ta açılmasıyla Zigana Dağı geçidi sessizliğe büründü. . Yaklaşık bir ay öncesine kadar Doğu Anadolu’yu Doğu Karadeniz’e bağlayan en değerli geçitlerden biri olan Zigana Dağı geçidinden geçen binlerce araç, şimdi karayolunu 30 dakika kısaltan yeni tüneli kullanmaya başladı. Yaklaşık 36 yıldır hizmet veren 1.702 metre uzunluğundaki Zigana Tüneli, özellikle kış aylarında keskin virajlar ve rampaların sürücüleri zorladığı geçişle birlikte çok az aracın geçebileceği konuma geldi. ay şiddetli yağış ve kar nedeniyle. Antik çağlardan beri ticaret yollarının en değerli geçitlerinden biri olan Zigana Dağı geçidi güzergahında restoran ve otel işleten birçok işletmeci eski günlerini aramaya başladı.

Zigana Dağı’ndaki tesis işletmecilerinden Ali Pervanlar, yeni tünelin hizmete girmesiyle birlikte yeni yolun tek kaybedeninin eski yol güzergahındaki işletmeler olduğunu söyledi. Pervanlar, “Tünel ülkeye, ülkeye faydalı bir yatırım. Hayırlı olsun. Ama tesis olarak bu yolda çok çektik. Çalışanlarımız var burada 30 yıllık emeğimiz var. Burası Türkiye’nin tesisi. 5 aile burada geçimimizi sağlıyoruz. Çalışanlarımız 15-20 kişi. “Bizim gibi daha kaç tesis var. Oldukça fazla tesis var, hepsi mağdur oldu. Ama ne diyelim, ülke menfaati için çok güzel bir şey diyoruz. Hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.

Zigana geçişini sadece tankerlerin ve çok az aracın kullandığı dili kullanan Pervanlar, “Yaz dönemine giriyoruz, şu an personel sayımızda herhangi bir değişiklik yapmadık. Tabii ki almamız gerekecek. eylülden sonra bir önlem.yoldan sadece tankerler geçiyor.bizim adımızı daha iyi tutabilmek ve çalışanlarımızı oraya taşımak için ana yola çıktık.şu an mağdur durumdayız.işlerimiz çok iyiydi,çok yatırım yaptık burası bungalov evler gibi.Biz bu tünel olayını Hamsiköy’de de yaşadık bu bize sürpriz oldu değil bizim Hamsiköy’de eski yolda lokantamız vardı eski Zigana Tüneli geçtikten sonra o mağduriyeti yaşadık bu ikinci mağduriyetimizdi Bizim için bir öncekinden dolayı sıkıntılı olduğumuz için önlemlerimizi almamız normaldi ama işlerin bu kadar azalacağını tahmin etmemiştik.”

“Yine yeni tünelden geçtik, çok güzel”

Yeni Zigana tüneli güzergâhında iş kurmak için yetkililerden yardım istediklerini vurgulayan Pervanlar, “Günde 5-10 araba geliyor ama burada 15-20 çalışan bekleyemeyiz. sigorta ve maaşlar yüksek.fiyat arttı aslında.burada elektrik faturası aylık 40-50 bin tl civarında.onlara da bize de yazık.biz anayolda uygun yerde işimizi kurmak istiyoruz Yola aynı şekilde devam ediyoruz.Tekrar yeni tünelden geçtik çok güzel.Ama bu yönde mağduruz.Bizden avantajı Hamsiköy büyük bir köy olması,”İsmi var. Araplardan Hamsiköy’e büyük talep var. Burada 15-20 işletme var. Hepsinde durum aynıdır. Burada genellikle akrabayız. Devlet izin verirse Amcaoğulları ile birleşerek yeni yolda yer bulabilirsek iş yeri açmayı planlıyoruz” dedi.

“Eski günleri arıyorum”

İşletmeci Burhan Pervanoğlu ise Zigana geçidindeki faaliyetin sona erdiğini belirterek, “Buradan akaryakıt tankerlerinden kimse geçmiyor, biz onlara kaldık. Eski günleri arıyoruz. insan, araç gitti, çok eksik kaldık. Allah halimizden razı olsun ama başımıza gelenler burada da oldu. İnsanlar mağdur oldu. Bu tesiste çalışan birçok insan var ve aileleri mağdur oldu. Nitekim devlet bir yerden bir şey tahsis ederse, insanlar bir şeyler geri alır. Çocuklarımızın geleceği için yetkililerin yer ayırmasını istiyoruz” dedi.

“Şu ana kadar buranın dolu olması gerekirken sadece iki masa alabildik.”

Operasyon Müdürü Osman Aydemir, yeni Zigana tünelinin açılmasıyla mağdur olduklarını belirterek, “Tünel çok güzel, olağanüstü, diyecek sözümüz yok ama gördüğünüz gibi işletme olarak kaybımız çok büyük. Bugün dolu olması gereken bu saate kadar sadece iki masayı ağırlayabildik.Kaybımız çok fazla 20 çalışan çalışıyor.Tüketim çok yüksek vergiler işçilik elektrik bunları sayarsak kapatıyoruz şu anda her ay çok büyük kayıplar oluyor.yetkililerimizden bu konuda bize takviye vermelerini rica ediyoruz.Yaklaşık 1 ay önce burası ve üst katlar doluydu hele bir haftada yani 20 çalışan buraya gelemedi hizmet vermektir.Aslında bilenler bilir Pervanoğlu Tesisleri çok meşhurdur.Biz çok dezavantajlı durumdayız bu şartlarda daha ne kadar koşmaya devam edeceğiz bilmiyoruz.Sanırım bayramdan sonra bir canlanma ümidimiz var. okullar kapalı. Ne yapabileceğimize bakarız, işveren vermese de O karar verir.” – TRABZON

haber-kangal.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu